Interview – Frank Pennings

DestilEind maart werd bekend dat Frank Pennings de hoofd-ploegleider van DESTIL-Jo Piels zou worden. Door de wijzigingen in het begeleidingsteam was het een ongewoon late aanstelling. “Je komt voor je gevoel midden in het seizoen bij een ploeg, dat maakt het lastig om jezelf aan te passen, maar nu we aantal maanden verder zijn ben ik blij met de samenwerking.” Volgens Pennings was de visie van het management precies wat hij in een continentale formatie zocht. “Mijn visie wordt door de ploeg gedeeld en dat maakt het makkelijk werken. Ik ben blij dat we samen met de renners en het begeleidingsteam een mooie ploeg hebben kunnen neerzetten. Het is dan ook zeker noemenswaardig om te zeggen dat iedereen binnen de ploeg mee dacht hoe we een stap kunnen zetten. Het begeleidingsteam en de renners verdienen een pluim na alle inzet die zij hebben getoond bij het opbouwen van onze ploeg.”

Pennings moest wel even nadenken toen hij na zijn periode als bondscoach werd gevraagd voor het ploegleiderschap. “Ik was daar helemaal niet mee bezig op dat moment. Ik ben aan het revalideren na een blessure aan mijn heup en na mijn afsluiting op het WK in Qatar had ik daar echt de tijd voor genomen.” Nadat hij goed had nagedacht besloot Pennings om de opdracht aan te nemen. “Al snel was duidelijk dat onze neuzen dezelfde kant op stonden, dat was de basis voor onze samenwerking.”

Het doel van Pennings is duidelijk. Hij wil van DESTIL – Jo Piels een goede opleidingsploeg maken. Al is hij het niet helemaal eens met die benaming. “Wat is opleiding? Tegenwoordig noemen heel veel continentale ploegen zich een opleidingsploeg, maar geven ze vooral een fiets, kleding en een mooi programma. Is dat dan opleiden?” Volgens Pennings komt er veel meer bij kijken en hij hoopt dat bij de ploeg te kunnen implementeren.“

“We hebben de verschillende lesmodules liggen en het wordt tijd dat we dat uit gaan voeren”, aldus Pennings. Die zijn renners op het gebied van trainingleer en voeding een hoop probeert bij te brengen. “Het is belangrijk om de renners echt wat te leren, alleen dan kun je ze klaarstomen voor een stap hogerop. Trainingsleer en het gebruik van voeding zijn belangrijke onderdelen in het leerproces van een wielrenner.”

Wie de selectie van DESTIL-Piels bekijkt ziet een ploeg die vooral bestaat uit ervaren renners. Volgens Pennings moet dat in de komende tijd anders gaan worden. “We gaan zeker verjongen met de ploeg. Je kuntjezelf geen opleidingsploeg noemen als je veel oudere renners in de ploeg hebt. Natuurlijk zijn de ervaren mannen ideaal om hun ervaring over te brengen op de jonge renners, maar het moet wel in balans zijn.” Over een eventuele leeftijdsgrens is Pennings duidelijk. “Daar geloof ik niet echt in, het is per individu verschillende. De ene renner is rond zijn 19e al profwaardig terwijl er ook renners zijn die pas op hun 25e de aansluiting met de top maken. Dan moet je zo’n jongen ook zeker de tijd gunnen om die stap te maken.”

Pennings kijkt uit naar de rest van het jaar en de jaren die nog volgen. “Het was even hectisch aan het begin, maar op dit moment kan ik wel zeggen dat we alles goed onder controle hebben. Natuurlijk kan het een en ander nog beter, maar dat is altijd bij een continentale ploeg. We gaan de komende tijd druk bezig om Promoting Talents naar een hoger niveau te tillen. Ik ben dan ook blij dat we met deze mooie basis aan de slag kunnen. De afgelopen jaren hebben DESTIL en Jo Piels ieder op zijn eigen manier een grote bijdrage aan het wielrennen geleverd. Het is mooi om te zien dat deze partijen nu verenigd zijn binnen deze ploegen.