Interview – Tim Kerkhof

Tim Kerkhof in actieHij werd in 2014 Nederlands Kampioen bij de beloften en mocht een jaar later debuteren als prof bij Roompot. De 23-jarige prof reed verschillende grote klassiekers, maar kreeg in 2016 te horen dat zijn tweejarige contract niet verlengd werd. Kerkhof besloot zich aan te sluiten bij DESTIL-Jo Piels en wist dit jaar onder andere de Omloop der Kempen te winnen.

“Mijn doel is vrij simpel, ik wil zo snel mogelijk weer prof worden”, Kerkhof is duidelijk over het doel waarmee hij bij DESTIL-Jo Piels rijdt. Ondanks een stap terug moest hij behoorlijk wennen om weer in een amateurpeloton te rijden. “Het is even wennen om opnieuw op dit niveau te rijden. Iedereen wil koersen en bij de profs is het toch een stuk meer gecontroleerd. Als ze een bepaald scenario in hun hoofd hebben gebeurd dat ook. Bij de elite/belofte gooit iedereen zich ertussen en dan zien we wel waar het schip strandt.”

“Bij de prof heeft iedereen een duidelijke rol, terwijl je op ons niveau niet eens met een echte kopman start”, toch vindt Kerkhof deze manier van koersen ook echt een uitdaging. Naast het doel om prof te worden wil hij dit jaar ook gewoon goede prestaties leveren. “Ik wil dit ook niet echt een tussenjaar noemen, ik leef er nog voor 100% voor en ik heb net zoveel ambitie als de voorgaande jaren. Ik wil gewoon presteren, want alleen dan kan ik de stap naar het profniveau maken. Ik weet van mijzelf dat ik de kwaliteiten heb, maar ik heb het nog niet laten zien.”
Tim Kerkhof won dit jaar de Omloop der Kempen, een koers in de Topcompetitie. Volgens Kerkhof moet je hij het dit jaar vooral in de grote profkoersen laten zien. “Ik heb dit jaar vaak goed gereden, maar een echte uitslag bleef uit. Dat zie je niet als je op internet de uitslagen bekijkt. Dat is wel erg jammer, want dat is waar de grote ploegen naar kijken. In profkoersen kan ik mijzelf laten zien aan de profploegen. Als je daar iets laat zien val je op en word je onthouden.”

DESTIL-Jo Piels speelt een belangrijke rol bij de terugkeer van Kerkhof naar de profs. “De ploeg steunt mij ontzettend in mijn terugkeer naar de profs. Het is zelfs zo dat de ploeg ook in contact is met verschillende profploegen om mij aan te bieden. Dat is mooi dat zij mij hierin ondersteunen.”

Kerkhof is niet alleen bij de ploeg om zo snel mogelijk terug te keren naar de profs. Ook speelt hij een belangrijke rol in het overbrengen van zijn ervaring.

“Jongere jongens iets leren is voor mij wel wennen. Vorig jaar was het andersom, toen werd mij alles geleerd. Een jaar later ben ik degene met een voorbeeldfunctie. Dat is soms wel lastig, ik heb niet altijd in de gaten dat jongens naar mij opkijken.”

Het zijn vooral de kleine dingen waarin Kerkhof de jonge renners kan ondersteunen.
“Het is niet echt trainingsadvies of iets dergelijks, het zijn vooral kleine dingen die je de renners kan leren. De rust voor de start is een belangrijk onderdeel bijvoorbeeld. De jonge renners zijn vaak heel zenuwachtig voor de start terwijl wij als oudere renners vaak rustig zijn en dat zijn dingen die zij kunnen overnemen.”

Kerkhof is blij dat hij voor DESTIL-Jo Piels dit jaar zijn koersen kan rijden. “Van mijn kant was het duidelijk. De ploeg was al jaren een goede continentale ploeg met een mooi programma. Ik hoefde niet te lang na te denken om bij deze ploeg te gaan rijden. vanuit de ploeg is het ook duidelijk dat ik zo snel mogelijk weer de overstap naar de profs maak. Dat is niet alleen voor mij goed, maar zou natuurlijk ook mooie reclame voor de ploeg zijn.”

Tim kerkhof top competitie Tim topcompetitie Tim bij Piels