Interview – Rob van Broekhoven

Een nieuwe renner bij de ploeg is Rob van Broekhoven. De 21-jarige Brabander rijdt voor het eerste seizoen op het continentale niveau. Naast het fietsen is hij druk bezig met het afronden van zijn studie en dat doet hij door stage te lopen bij DESTIL. Van Broekhoven komt uit een echte wielerfamilie waarvan hij nog zeker niet de beste is.

2017 is het seizoen dat Van Broekhoven de overstap maakte van Willebrord Wil Vooruit naar DESTIL – Jo Piels. De renner die dit jaar aan zijn laatste jaar bij de beloften bezig is liet zich vorig jaar vooral zien in de Limburgse koersen. Dit zorgde ervoor dat hij op het podium eindigde in de strijd om de bergtrui van de Topcompetitie. Dit jaar is het seizoen minder voortvarend van start gegaan. Veel pech hield Van Broekhoven langs de kant, maar hij kijkt al uit naar de rest van het seizoen waarin hij zich nog zeker zal laten zien.

“Het was een slechte start van het seizoen”, aldus Van Broekhoven, die zijn belangrijke doelen de mist in zag gaan. “Het begint langzaam weer op gang te komen, maar ik was afgelopen periode echt slecht.” Het is niet gek dat zijn conditie minder is. Een acute bronchitis hield hem een tijd van zijn fiets. “Ik moest terugkomen met behulp van antibiotica en dat betekende dat ik noodgedwongen rust moest nemen. Daarbij ben ik veel van mijn conditie verloren en dat heeft er wel ingehakt.”

Om het begin van alle ellende te beschrijven moeten we terug naar april. “In de Omloop van de Braakman begon het eigenlijk allemaal. In de laatste kilometer viel ik en heb ik een ontsteking opgelopen. Ik dacht dat het wel mee zou vallen en ik ben gewoon volle bak door gaan trainen met het oog op Luik – Bastenaken -Luik voor beloften. Die Belgische klassieker was een belangrijk doel voor mij. Helaas werkte dat juist averechts. De zware trainingen en de naweeën van de ontsteking zorgden voor koorts waardoor ik een goed resultaat in Luik-Bastenaken-Luik op mijn buik kon schrijven. Daarbij kwam ook nog dat ik tijdens een bloedcontrole erachter kwam dat ik een ijzer en vitamine D tekort had. In combinatie met de ontsteking moest ik echt rust nemen en mijn tekorten aanvullen.”

Toch was er licht aan het einde van de tunnel. Zijn conditie verbeterde en al snel voelde Van Broekhoven zich goed genoeg om weer te gaan koersen. “Het ging weer goed en we besloten om een rittenkoers in Polen te gaan rijden. Dat ging best goed, ik werd 19e in de proloog en dan had ik echt niet verwacht. Het voelde meteen weer goed en de etappes erna kon ik goed meedoen in de strijd.”

Tot en met het einde van deze beloftenkoers kon Van Broekhoven zich mengen in de strijd. “In de laatste etappe zat ik in de kopgroep en mijn benen voelde goed. Ik was wel een beetje verkouden maar dat komt wel vaker voor. Ik ging met een goed gevoel naar huis, maar al snel werd de verkoudheid heviger. Bij thuiskomst bleek ik last te hebben van acute bronchitis. Dat zorgde ervoor dat ik echt goed mijn rust moest nemen.”

Op dit moment is de weg terug ingezet en kijkt Van Broekhoven vooral vooruit. “Ik ben op dit moment terug in training maar mijn conditie is wel weg. Dat is wel balen want naast Luik-Bastenaken-Luik was het NK mijn volgende grote doel. Maar ook daar kan ik met deze vorm zeker niet meedoen om de prijzen. Het is wel behoorlijk balen dat juist mijn twee grote doelen niet lukken.”

Promoting Talents

Van Broekhoven is blij dat hij in het ervaren team als DESTIL – Jo Piels zijn overstap naar de continentals heeft kunnen maken. “Het is een behoorlijke overstap geweest. De manier van trainen richting het seizoen is een stuk zwaarder dan in mijn tijd als clubrenner. Er is voor mij echt een wereld opengegaan wat betreft het leven voor de sport. Vooral door het zien van de oudere renners binnen de ploeg besef ik dat het belangrijk is om voor je sport te leven. Je ziet die jongens bezig zijn met hun trainingen en voeding en dan gaat er wel een wereld voor je open. Ik heb al veel geleerd dit seizoen.”

Het leren van de ervaren renners is volgens Van Broekhoven een mooi voorbeeld van wat Promoting Talents inhoudt. “Het is de gedachte van de drie ploegen, dat merk je niet alleen in de opbouw van het programma maar ook aan de manier waarop de oudere renners ons als jonge renners wat bij willen brengen. Het is een mooie, sterke en ervaren ploeg. Dat is een goede basis om talenten verder te helpen. Ervaren renners zijn echt nodig om jonge renners te ondersteunen. Je leert als een team te rijden en dat maakt de ploeg ontzettend sterk.”

Van Broekhoven ziet in DESTIL niet alleen een sponsor maar ook een bedrijf die door middel van de drie ploegen een maatschappelijke bijdrage wil leveren. “Het is mooi dat ze dat willen doen door renners naar een hoger niveau te brengen. Dat is echt iets wat mij trekt en wat het interessant maakt om voor deze ploeg te rijden. DESTIL probeert jonge renners ambitieus te maken om te gaan fietsen. Zodra de jeugd bij de clubs gaat fietsen kunnen zij doorstromen naar onze ploeg om daarna wellicht de stap naar de profs te maken. Promoting Talents is dan ook een carrière-tool voor deze renners.”

Het is niet zo gek dat Van Broekhoven de visie van DESTIL goed uit kan leggen. De 21-jarige renner loopt naast zijn fiets carrière stage bij het bedrijf DESTIL. “Drie dagen per week loop ik stage ik bij DESTIL en zij bieden mij de mogelijkheid om mijn studie Commerciële Economie en Marketing op de Johan Cruyff University bij hun af te ronden. Bij DESTIL bekijk ik hoe DESTIL hun klanten online kan betrekken. Ik vroeg aan René Kars, algemeen directeur van DESTIL, of hij nog een stageplek voor mij had en niet veel later was het geregeld. Het is mooi om bij de sponsors aan de slag te kunnen, dat is een mooie kans.” Van Broekhoven vindt het belangrijk om op dit punt van zijn carrière zich niet alleen met het fietsen bezig te houden.

“Je moet jezelf niet volledig focussen op het wielrennen. Voorlopig is het te combineren en dat is alleen maar goed.”

Wielerfamilie

“Ik kan nog veel leren”, herhaalt Van Broekhoven. Toch is dat verassend aangezien hij uit een grote wielerfamilie komt. Een van de grootste talenten die het Nederlandse wielrennen kent is een neef van Van Broekhoven. Mathieu en David van der Poel zijn niet alleen familie, maar ook trainingsgenoten van Rob. Met deze talenten om hem heen zal je denken dat hij het meeste wel geleerd heeft. “Ik ben behoorlijk eigenwijs, ik denk dat het daar aan ligt. Natuurlijk leer ik veel van ze omdat we regelmatig samen trainen. We hebben een leuk groepje om duurtrainingen mee te doen, maar ik moet er goed opletten dat ik niet te vaak met ze train. Als ik altijd met die gasten zou gaan trainen kan het mij wel gaan opbreken. Dan ben je afgebeuld aan het einde van de week.”

Van Broekhoven legt uit dat er nog een duidelijk verschil is tussen de Van der Poeltjes en Van Broekhoven. “Je merkt dan wel het verschil, maar dat is niet erg. De gebroeders Van Der Poel zijn van wereldklasse en als je ziet wat Matthieu ook op de weg laat zien weet je wel dat het een speciale is. Die jongen heeft zoveel talent en doet alles op zijn eigen manier
Als ik net zoveel als hem zou trainen dan zou ik mijzelf helemaal over de toeren fietsen. Hij kan dat aan en ik nog niet.”

Het verschil in trainingsarbeid moet hij zich blijven realiseren als hij met Van der Poel over zijn trainingen praat. Er is veel overleg en we hebben het ook wel over de trainingen. Na mijn bronchitis had ik een plan gemaakt om weer op niveau te komen. Als je dat dan met Van der Poel bespreekt krijg ik wel vaak de reactie of het niet wat meer kan. Ik ben er maar mee opgehouden om mijzelf daar mee bezig te houden, ik moet mij zeker niet afspiegelen aan hem.”