Interview – Frank Groenendaal

Frank Groenendaal offroadFrank Groenendaal is de coach van de crossers binnen de ploeg. Bij DESTIL-Jo Piels rijden op dit moment drie renners die als hoofddoel het crosseizoen hebben. De jonge Maikel van der Heijden en de ervaren renners Thijs van Amerongen en Twan van den Brand. Het is een kleine ploeg, maar eigenlijk ook weer niet. De crossploeg heet DESTIL-ZZPR.nl maar de drie mannen maken ook deel uit van DESTIL-Jo Piels.

Frank Groenendaal is al druk bezig met het volgende crosseizoen. “De voorbereidingen voor een crossseizoen beginnen eigenlijk op het moment na de laatste cross van het vorige seizoen. Dan ga je nadenken, wat kan anders, op welk materiaal gaan we rijden en meer van dat soort dingen.”

Naast DESTIL-ZZPR.nl is Frank Groenendaal ook teammanager van een andere crossploeg. “Eigenlijk zijn het twee teams. We hebben het bestaande Orange Babies Cycling Team waarin vrouwen en jongere renners rijden. De drie mannen op het elite/belofte niveau zijn doorgestroomd naar het nieuwe team DESTIL-ZZPR.nl, de crossploeg van DESTIL. In principe werken we verder met dezelfde basis als het Orange Babies Cycling Team. Het is soms onduidelijk, maar ik hoop dat dit seizoen goed uit te kunnen leggen.”

Groenendaal hamert erop dat de combinatie met een wegploeg van groot belang is. “De wegwedstrijden die de crossers kunnen rijden zijn perfect. Twan van den Brand heeft bijvoorbeeld de Ster ZLM Toer gereden als voorbereiding op het crossseizoen.” Doordat DESTIL-ZZPR.nl uit drie renners bestaat hebben zij niet de mogelijkheid om zelf als ploeg deel te nemen aan deze wedstrijden. “Daarnaast is Thijs van Amerongen ook nog bezig met het mountainbiken als voorbereiding op het crossseizoen. We zullen Thijs ook niet vaak op de weg te zien krijgen.”

Het is een mooie mix van ervaring. “Met Thijs en Twan hebben we twee ervaren mannen die hun sporen reeds hebben verdiend. Maik van der Heijden is een jong talent die heel veel wil leren. Hij kan van de ervaren mannen alles leren op het gebied van seizoensopbouw, voorbereiding maar ook in de tactiek en materiaalkeuze.”

Als we Groenendaal vragen wanneer hij tevreden is dan wil hij vooral het maximale uit zijn ploeg halen. “Ik ben tevreden als we een goed seizoen kunnen draaien waarin de renners het maximale uit zichzelf kunnen halen. Daarnaast wil ik er alles aan doen dat de dingen waarvoor ik verantwoordelijk ben goed geregeld zijn. Ik hoop dat we op die manier mooie prestaties kunnen laten zien.” Als Groenendaal dan toch een bepaalde wedstrijd moet kiezen is hij duidelijk. “Op de kampioenschappen hoop ik dat onze renners iets moois kunnen laten zien, dat zijn voor mij wel belangrijke wedstrijden.”

Groenendaal vindt het een mooie ontwikkeling dat DESTIL-ZZPR.nl is ontstaan. “DESTIL is een belangrijke sponsor, al jaren is het bedrijf een belangrijke waarde binnen onze ploeg. Ze zijn erg betrokken, komen vaak bij wedstrijden langs en nemen dan regelmatig hun klanten mee. DESTIL verbindt en dat is ook voor ons heel belangrijk. Ook voor nieuwe sponsors zorgen zij ervoor dat ze het enthousiasme voor het crossen overdragen. Het is natuurlijk ook een mooie sport, je kunt het intens beleven en je zit er met de neus bovenop.”

Het echte cross-seizoen begint in september.

“Eigenlijk begint het seizoen zodra de zomervakantie voorbij is. Dus dat is al heel snel. Augustus is dan ook de maand waarin we al heel intensief gaan trainen om in september onze eerste wedstrijden te rijden.”