Interview – Maik van der Heijden

Maik van der HeijdenMaik van der Heijden is de jongste crosser in het team. De 20-jarige renner reed vorig jaar voor het Rabobank Development team en moest na het stoppen van dit opleidingsteam op zoek naar een andere ploeg.

“Het was geen moeilijke keuze”, aldus de jonge Van der Heijden. “Voordat ik bij Rabobank koerste reed ik voor het Orange Babies Cycling Team, de ploeg van Frank Groenendaal. Het was voor mij dan ook geen moeilijke keuze om opnieuw in de ploeg van Frank te gaan rijden. Toen het duidelijk was dat Rabobank stopte kwam ik al vrij snel in contact met Frank. Vooral de combinatie met de wegploeg sprak mij heel erg aan. Frank heeft mij ooit de kans gegeven om door te gaan naar Rabobank en dan is het extra mooi om weer terug te komen.”

Maik van der Heijden maakt meteen duidelijk dat hij een echte crosser is. “Het crossen is voor mij het hoofddoel. Het wegseizoen is natuurlijk ontzettend leuk, maar voor mij geldt het echt als basis voor het crossseizoen. Als ik die basis van het wegwielrennen erin heb herstel ik tijdens het cross-seizoen ook sneller van de wedstrijden.”

“Half september gaan we weer beginnen, ik kijk er wel naar uit.” Ondanks dat hij van ploeg is veranderd zal het niet opeens heel anders zijn. “Hoe de Rabobank werkte was natuurlijk op en top professioneel, maar dat wil niet zeggen dat het nu minder is. Alles is goed geregeld en op de wedstrijddagen is de ploeg er altijd. Crossen is een individuele sport en het belangrijkste is dat je zelf moet fietsen dus wat dat betreft verandert er weinig.”

Samen met Van Amerongen en Van den Brand vormt Van der Heijden DESTIL-ZZPR.nl, de crossploeg. Vooral met Twan van den Brand heeft Van der Heijden een goede band. “Twan woont dichtbij dus wij trainen veel samen. Twan is buiten een ploegmaat ook een goede vriend van mij. Twan en Thijs kunnen hun ervaring met mij delen. Niet alleen Twan en Thijs, maar ook de oudere renners binnen de wegploeg kunnen mij een hoop bijbrengen.”

Vorig seizoen bewees Van der Heijden een groot talent te zijn. “In de wereldbekers heb ik verschillende toptien-noteringen kunnen rijden. Op het NK was ik tweede belofte en ik kijk terug op een mooi seizoen. Maar om mijzelf nu een groot talent te noemen vind ik ook zo wat. Ik hoop natuurlijk dat dat er wel uit gaat komen. Ik zit nu in een hele vertrouwde ploeg en ik ben blij dat ik als belofte renner in zo’n team kan zitten.”

Van der Heiden droomt van een grote crossploeg.

“Natuurlijk kijk ik wel naar de Belgische grote crossploegen, het lijkt mij mooi om bij zo’n ploeg te rijden. Al zou het nog mooier zijn om in Nederland zo’n echte crossploeg op te richten. Het valt en staat bij sponsoring, maar het zou wel erg mooi zijn.”