Interview – Esra Tromp

Esra Tromp ParkhotelEen van de ervaren rensters binnen Parkhotel Valkenburg DESTIL Cycling Team is Esra Tromp. De 26-jarige uit Den Bosch reed zeven jaar geleden haar eerste koersen tussen de elite-dames en is nog steeds een vaste waarde in het peloton. Dit jaar gaat het helaas wat minder door een hersenschudding en de ziekte van Pfeiffer.

“Ik ben gevallen aan het begin van het seizoen”, aldus Esra Tromp over haar mislukte seizoen. “Ik ben wel weer snel op de fiets gestapt maar kreeg toen te maken met een terugslag.” De valpartij zorgde voor een hersenschudding en niet veel later kreeg ik ook te maken met de ziekte van Pfeiffer. Het gaat heel langzaam de goede kant op. “Het is erg zuur om je seizoen zo te moeten missen. Af en toe heb ik momenten zonder hoofdpijn, het gaat wel beter. Maar het is echt wisselend per dag. Ik hoop dat ik dit jaar nog een aantal koersen kan rijden.”

Tromp wordt gezien als de ervaren renster binnen de ploeg. Met 26 jaar oud is zij zeker niet de oudste van het peloton, maar zit ze al aardig lang op dit niveau. “Ik fiets nu zeven jaar in het damespeloton, dus ik ben wel aardig ervaren. Ik heb bij de voorlopige van onze ploeg, Parkhotel gefietst, maar ook bij het toenmalige Argos-Shimano, wat nu Team Sunweb is. Ik heb veel grote koersen gereden en daar heb ik veel ervaring op gedaan.”

Deze ervaring kan zij inzetten om jonge rensters wat te leren. “Bij onze ploeg hebben de jonge rensters echt de ontwikkelingsmogelijkheden. Jonge meiden krijgen bij ons al de mogelijkheid om grote wedstrijden te rijden en ervaring op te doen op het hoogste niveau. We hebben veel jonge meiden die nog nooit op het hoogste niveau hebben gereden. Die meiden kan je echt wat leren.”

Volgens Tromp is de stap naar de elite-dames erg groot en is het belangrijk om de jonge rensters daarbij te begeleiden.

“Het is heel anders koersen dan bij de junioren en zelfs de verschillende niveaus aan wedstrijden die wij rijden zijn totaal verschillend. Ik kan de meiden veel leren op het gebied van de parcoursen maar ook wie er sterk zijn en wat we tactisch het beste kunnen doen.”

Ook het verschil met clubs is wel degelijk aanwezig. “Bij clubploegen is het doel om er zolang mogelijk bij te blijven. Op UCI-niveau werk je echt met doelen en taken. Daar moet je niet alleen met jezelf bezig zijn maar ook goed kijken wat andere rensters in het peloton doen. Dat is iets wat ik de jonge rensters kan bijbrengen.”

Doordat de jonge rensters veel leren binnen de ploeg noemt Tromp deze ploeg een echte opleidingsploeg. Maar daarnaast is de ploeg veel meer dan dat. “Je bent zoveel met elkaar op pad dat het zelfs een familie lijkt. De sfeer is goed en dat is heel belangrijk bij een ploeg zoals deze. Als de sfeer goed is zie je ook dat de resultaten makkelijker komen.” Voor echte resultaten moet Esra Tromp geduldig blijven. Ze hoopt dan ook dat ze snel weer terug op de fiets zit. “Mijn grootste doel dit jaar is om weer gezond te worden. Dat is het belangrijkste en dan zien we daarna wel verder. Ik fiets met heel veel plezier en hoop dat nog een lange tijd te doen, maar met de toekomst ben ik nog zeker niet teveel bezig. Eerst maar eens zorgen dat ik weer fit wordt en kan gaan trainen.